7 juni 2021

Het digitale koffiemoment, het hoogtepunt van mijn maandag

Eind april schreef ik een verhaal over een jaar lang thuiswerken en dat dat helemaal niet zo erg is. De respons was positief, dus hebben we besloten om er een terugkerend item van te maken. Niet elke keer een verhaal over thuiswerken hoor, maar wel over dingen die ik tegen kom of die mij opvallen. Een column dus. En dit keer wil ik het hebben over het digitale koffiemoment..

Als ik mag kiezen om een ding te mogen behouden uit de coronatijd is het wel het digitale koffiemoment. Elke maandag loggen we met een nader te bepalen hoeveelheid collega’s in voor dit moment. Soms zijn het er vijf, soms zijn het er zestien. Je bent in ieder geval nooit alleen en het zijn vaak dezelfde gezichten. Het tijdstip ligt vast: maandagochtend om half tien, maar dat is ook het enige wat vast ligt. Voor ik verder ga over de inhoud van dit koffiemoment, en waarom dit het hoogtepunt van mijn maandag is, eerst wat historiek.

Het ontstond in maart 2020 in coronagolf #1 en is sindsdien bijna niet meer weggeweest. In die periode van 2020 was alles nieuw en mistte je je collega’s; de behoefte om je week sociaal op te starten was groot. In de zomerperiode dat jaar ebde het wat weg, maar in het najaar was het in al haar glorie weer terug. Met als hoogtepunt januari, februari en maart 2021. In het begin van 2021 waren we collectief aan huis gekluisterd en was de drang naar het even slap ouwehoeren enorm. Je had of de muren óf de kinderen om mee te praten en beide was je na het weekend wel even beu. Je collegae waren een welkome afwisseling, ook al viel er in de lockdown weinig spannends te vertellen over je weekend. Juist dat was het hoogtepunt!

Als je één voor één in een online vergadering binnendruppelt is het lastig om een groepsgesprek te voeren. Als je weinig beleefd hebt omdat je het hele weekend binnen zat is het lastig om daar een boeiend verhaal over te vertellen. Als tien mensen allemaal niet echt iets te vertellen hebben kan het soms wat ongemakkelijk stil worden. Omdat het zo lastig is om collectief te keuvelen in zo’n Teamsgesprek krijg je een bijzondere dynamiek, het gaat pas lopen als iemand (al dan niet bewust) de gespreksleider wordt. ‘Heeft iemand nog wat leuks gedaan dit weekend’, ‘hoe was je verjaardag afgelopen zaterdag?’ en ‘heeft er iemand nog een Netflix tip?’

En zo leer je de leukste, maar soms ook onnuttige, dingen over het weekend van je collega’s. Ik weet hoe vaak iemand is lek gereden bij het fietsen, ik weet waar de meest gemiddelde straat van Nederland ligt, ik weet hoe de huizen van meerdere verhuisde collega’s eruit zien, ik weet dat ik een aantal podcasts moet luisteren en boeken moet lezen, ik weet alles over de volière van de buurman, ik weet hoe de nieuwe puppy heet en ik weet welke programma’s ik op de Vlaamse tv moet gaan kijken. Oké, soms kwam er ook een beetje inhoud doorheen, maar dat nam ik dan maar op de koop toe. Verder waren het de dertig beste keuvel minuten van elke lockdownweek.

Eigenlijk mis ik het nu al een beetje. We doen het nog wekelijks, mijn inspiratie voor dit verhaal is afgelopen maandag om half tien ontstaan. Maar de behoefte is minder groot, want we gaan al weer hier en dagje naar kantoor of de opdrachtgever. Daar kan je ook heel goed vertellen hoe je weekend was en daar kan je aan je keuvel-behoefte voldoen. Maar we beleven ook weer meer! We gaan weer naar buiten, we gaan weer sporten, we gaan weer op het terras zitten en we gaan weer eens een keer een dagje weg. De verhalen worden dus ook inhoudelijker en dan krijg je toch minder willekeurige dingen te weten.

Terwijl ik dit verhaal aan het afronden ben komen op mijn telefoon ondertussen de pushmeldingen van de NOS binnen: ‘grote treinstoring treft heel Nederland’ en ‘houd rekening met de hele dag geen treinen’. Als ik een dag op kantoor had gezeten was dit het moment geweest voor een grote zucht en het startsignaal voor een improvisatiecampagne. Gelukkig werk ik thuis vandaag, want dat thuiswerken is zo slecht nog niet. Toch ben ik nu al benieuwd of iemand er volgende week maandag over gaat vertellen om half tien. Want dat digitale koffiemomentje blijft erin.