21 juni 2021

Een lesje in de aanpak van Leefbaarheid

Op veel plekken werken we aan het verbeteren van de leefbaarheid in wijken die aandacht verdienen zodat mensen gelijke kansen hebben. We zijn daarbij geneigd te verzanden in abstracte termen zoals herstructurering of sociale cohesie, vertaalt naar papier en beleidsstukken. Vandaag nam Stichting Move ons even mee terug naar de essentie.

Studenten en leerlingen van basisschool Tarieq Ziyad Ibnoe in Eindhoven pakken onder begeleiding van Stichting Move de handschoen samen op. De kinderen hebben een wijkverkenning gedaan en willen een bijdrage leveren op het thema ‘Bewegen & Gezondheid’. Binnenkort organiseren de leerlingen een evenement waarbij de inwoners van de wijk worden uitgenodigd om te komen sporten, en gezonde maaltijden uit alle culturen mee te nemen om met elkaar te delen.

Het verantwoordelijkheidsgevoel waarmee de kinderen een bijdrage willen leveren aan hun leefomgeving, in plaats van te wijzen naar anderen, is iets waar we als volwassenen wat van kunnen leren. Het gemak waarmee beperkingen in tijd, geld en mogelijkheden werden overwonnen geeft stof tot nadenken.

Deze ochtend heeft voor mij weer even de ogen geopend. Iets wat op het oog klein is, kan wel degelijk het verschil maken. De leerlingen leren vaardigheden waar ze de rest van hun leven profijt van hebben en de buurt wordt dichter bij elkaar gebracht. Dat heb ik een stuk papier nog nooit zien doen.