14 oktober 2020

Opwarmen voor Cleantech met de We Energy Game

Op 7 oktober heb ik samen met de Cleantech regio de Resq-your-future avond georganiseerd. In elke regio worden plannen gemaakt hoe de duurzame energievoorziening wordt gerealiseerd. Ingrepen in het landschap zijn dan niet weg te denken.

Om jongeren bij dit onderwerp te betrekken, is het belangrijk laagdrempelige inspraak te organiseren. Eerder dit jaar werd al een Swipocratie georganiseerd (meer weten? Klik hier). Nu, in corona-tijd, pakken we dit digitaal aan. Met de We Energy Game worden deelnemers uitgedaagd om in een team de duurzame energievoorziening te regelen voor een landelijke of stedelijke gemeente in de Cleantech Regio. Einddoel van het spel is om aan de duurzame energievraag te voldoen. Door zelf ingrepen te doen in het landschap wordt direct duidelijk wat dit betekent voor de de Productie, People, Planet, Profit en Balans in die gemeente. Het aantal punten voor Planet gaat omhoog wanneer de deelnemers een nieuwe windmolen toevoegen. Maar, daar staat tegenover dat People lager scoort, mensen worden hier minder blij van.

Voor beleidsmakers, gemeentes en jongerenvertegenwoordigers was dit een heel interessante avond. De keuzes worden vol overtuiging gemaakt en de kritische vragen roepen op tot verdere discussie. De resultaten worden gebruikt voor de RES 1.0 van de Cleantech regio. Ook heeft het spel bijgedragen aan bewustwording van de energietransitie en de uitdaging. En nu op naar een Regionale Energiestrategie die gedragen wordt door de jongeren.