11 januari 2021
Regionale Energiestrategie (RES)
JONGEREN GEVEN (OM) ENERGIE
Op maandag 14 december was het zo ver! Jong RES Metropoolregio Eindhoven organiseerde haar eerste activiteit. Zelf ben ik sinds een aantal maanden betrokken bij deze enthousiaste en gedreven club jongeren. Ons doel is zorgen dat de stem van de jonge generatie gehoord en serieus genomen wordt in de Regionale Energiestrategie (RES). Als kernteam gaan wij daarbij de ontdekkingsreis aan om te ondervinden wat werkt op het gebied van jongerenparticipatie.
Het bedenken van de eerste activiteit ging bij ons niet over een nacht ijs. We zijn gestart met goed nadenken wat het vertegenwoordigen van jongeren voor ons precies betekent. Wat ons betreft is dat jongeren enthousiasmeren tot meedenken, meepraten en meedoen en zorgen dat de wensen en ideeën die hierbij worden opgehaald door gemeenten en de RES-organisatie gehoord worden, maar even belangrijk is om te zorgen dat we jongeren informeren. Weten wat de energietransitie is en welke toekomstige uitdagingen dit met zich meebrengt helpt om betrokkenheid te creëren. Wat ons betreft was deze eerste avond een mooie mix van beide. Bas Driessen opende de avond en vertelde de deelnemers over wat de energiestrategie is, het werk dat de MRE-regio hierin verzet en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Vervolgens kregen de deelnemers zelf de kans om te ervaren hoe het is om een dorp of een stad in de regio Zuidoost-Brabant te verduurzamen door het spelen van de We Energy Game.
De We Energy Game is een serious game over de energietansitie. Het doel van het spel is om in de duurzame energievraag van een dorp of stad te voorzien. Spelers kiezen bijvoorbeeld voor windmolens of zon op dak, maar zien ook meteen de positieve en negatieve gevolgen van de keuzes die zij maken. Het mooie hiervan is dat hiermee ook de complexiteit en belangenafwegingen zichtbaar werden. Zo werden de deelnemers geconfronteerd met de vraag of zij bereid zijn natuurlandschap op te offeren voor duurzame opwek en kwamen zij er achter dat samenwerking tussen gemeenten nodig is om doelen te bereiken “Het is een probleem dat de dorpen de klap van de stad moeten opvangen. Daar ligt een uitdaging.”. Het zijn deze politieke keuzes rondom de energiestrategie die de dagelijkse realiteit zijn voor onze bestuurders. En voor mij was dit weer even een moment van realisatie wat het werken in het ruimtelijk domein zo interessant maakt, want hoe we deze en alle andere wensen, belangen en toekomstige uitdagingen moeten gaan inpassen in de openbare ruimte is waar we bij BEECKK Ruimtemakers in ons werk dagelijks mee bezig zijn.
Voor nu was deze eerste activiteit een groot succes. 30 deelnemers hebben spelenderwijs kennis gemaakt met de opgave van de energietransitie en ons verrast met bijvoorbeeld de volgende uitspraak “We hoeven niet rijk te worden van de energietransitie” en hun verfrissende blik. Verder werd zichtbaar dat de urgentie om nu te beginnen door jongeren wordt gevoeld “Je kan op innovatie zeker niet te veel rekenen, je moet ook niet stil gaan zitten!”. Zelf het spel spelen? Dat kan: klik hier. Bouwen wij met Jong RES in de tussentijd verder aan een actief jongerennetwerk.