3 juni 2022

Een blik in de toekomst voor studenten Vastgoed & Makelaardij

Wat is jouw motivatie om de opleiding Vastgoed & Makelaardij te volgen? Met deze vraag begonnen wij ons gastcollege integrale gebiedsontwikkeling bij de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Tientallen tweedejaarsstudenten krabde even achter hun oren, want deze vraag bleek nog niet zo eenvoudig. Als je pas studeert is het vaak nog best lastig om te weten wat je echt leuk vindt in het vakgebied. De antwoorden die werden gegeven, zoals: “het brede werkveld”, “grote kans op baangarantie”, en “de dynamiek” lieten ons zien dat de meeste studenten nog op ontdekkingstocht zijn. Vanuit BEECKK dragen wij graag een steentje bij in deze tocht. We namen hen daarom mee in onze verhalen uit de praktijk.

Theorie en praktijk

Juist door theorie te verbinden aan onze ervaringen binnen actuele projecten, hoopten we de studenten inzicht te bieden in hoe de wereld van de gebiedsontwikkeling er in de praktijk nou echt uit ziet. Want hoe verloopt een project nou van A tot Z? Waar lopen wij als projectleider soms tegenaan en welke waarde proberen wij mee te geven? Binnen elk project heb je te maken met successen maar ook met uitdagingen.

Zo heb je de rol van participatie binnen de gebiedsontwikkeling, de rolverdeling tussen een initiatiefnemer en gemeente én het inspelen op ontwikkelingen in de maatschappij. Met onze BEECKK aanpak: goed voorbereiden, goed faseren en goed besluiten, proberen we deze uitdagingen samen, in duo’s, in goede banen te leiden.

Succes vieren

Maar ook de leuke aspecten binnen de projecten hebben we zeker belicht. Want die succes momentjes moet je vieren! Zo is het ontzettend leuk om informele ontwerpoverleggen te voeren samen met de architect en een scoutingvereniging. Zo werken we gezamenlijk toe naar een definitief ontwerp van het nieuwe scoutinggebouw in Sint-Oedenrode. En werd bij de oplevering van het nieuwe politie & brandweer gebouw in Uden dit met alle betrokkenen feestelijk gevierd. Dit soort resultaten maken het werk interessant en tastbaar.

In een later stadium van de opleiding Vastgoed & Makelaardij gaan de studenten tijdens stages zelf meemaken wat het werken in dit vakgebied inhoudt en ontdekken wat ze wel en niet leuk vinden. Wij hopen met ons college hierop vooruitlopend alvast wat ‘feeling’ mee te hebben gegeven.

Al met al een interactieve en geslaagd college als je het ons vraagt!