Metropoolregio Eindhoven

Projecten vitaal landelijk gebied

Aanleiding

Metropoolregio Eindhoven is een netwerk waar de 21 regiogemeenten samenwerken aan strategische grensoverschrijdende opgaven. De MRE werkt onder andere aan het programma ‘Vitaal Landelijk Gebied’. Binnen het team wat hiermee aan de slag is was tijdelijk capaciteit nodig voor twee projecten: (1) regionale verandering van de voedselkringloop en (2) biobased bouwen.

Belang

De vijf focusthema’s van de MRE zijn: Schaalsprong ruimte en wonen, Vitaal landelijk gebied, Toekomstbestendig mobiliteitssysteem, Toekomstbestendig energiesysteem en Veerkrachtig economisch systeem. Binnen het thema Vitaal landelijk gebied werken gemeenten onder andere aan twee belangrijke projecten: regionale voedselkringloop en biobased bouwen. Voor regionale voedselkringloop streven ze naar een duurzaam Brabants landbouw- en voedselsysteem tegen 2040, met lokale productie, minder verspilling en kortere voedselketens. Voor biobased bouwen is het doel om tegen 2030 50.000 hectare vezelgewassen te gebruiken als bouwmateriaal, wat traditionele grondstoffen vervangt en bijdraagt aan duurzame woningbouw en de circulaire economie.

Centrale vraag

  • Hoe kunnen de MRE gemeenten bijdragen in het bereiken van de doelstelling om in 2030 50.000 hectare aan biobased vezelgewassen voor biobased bouwmaterialen te produceren?
  • Wat kunnen de MRE gemeenten betekenen in het stimuleren van de korte voedselketen om de voedselkringloop in de regio te bevorderen?

Hoe maakte onze aanpak verschil?

De ontwikkeling van het landelijk gebied raakt ons allemaal. Gelukkig zijn er veel initiatieven en bedrijven die zich inzetten voor vernieuwing en vooruitgang. Het is cruciaal om hen de ruimte te geven en een effectief kader te creëren voor deze innovatieve veranderingen. Het verbinden van de gebruiker met de overheid is hierbij van essentieel belang. Door de behoeften en wensen van mensen in het landelijk gebied te begrijpen, moeten we hen actief betrekken bij de toekomstige plannen.

Door het gesprek aan te gaan en een verbinding te leggen tussen belanghebbenden en de overheid, hebben we de essentiële vragen en obstakels van beide partijen achterhaald. Hieruit is een goed onderbouwd advies voortgekomen, waarin het beleid en de beslissingen van de overheid zijn afgestemd op de behoeften van de gebruikers. Dit heeft geresulteerd in een advies waarin producenten de kans krijgen om hun lokale producten te promoten. Daarnaast hebben we vanuit biobased bouwen een gezamenlijk doel vastgesteld om richting te geven aan de ontwikkeling van biobased bouwmaterialen in de regio.

Wat vindt de opdrachtgever?

De opdrachtgever waardeert onze lokale verankering en ons uitgebreide netwerk in de regio. Verder zijn ze erg tevreden over onze pragmatische en doelgerichte aanpak. Ze horen van gemeenten ook positieve reacties over de voortgang die we hebben bereikt.