24 mei 2019

Projectleider van A tot Z

Grondexploitaties, programma’s van eisen, mitigerende maatregelen voor de vleermuis… allemaal zaken die je in een ruimtelijk project tegen kan komen, maar waar je vaak nog weinig van af weet als beginnend ruimtelijke professional. Daarom laten wij bij BEECKK onze trainees kennismaken met de inhoudelijke kant van ruimtelijke projecten. Dit doen Rens en Jasper in de module ‘Een project van A t/m Z’, waarbij de trainees aan de slag gaan met het opstellen van een projectplan met planning voor een fictieve casus. Op deze manier kunnen onze trainees op een leuke en interactieve manier ervaring opdoen met projectmatig werken in de gebiedsontwikkeling, en alles wat daarbij komt kijken. Op 10 mei hebben Etienne en Pepijn hun projectplan gepresenteerd. Een geslaagde sessie, die leuk was voor iedereen.

Etienne’s visie op de traineemodule 

Samen met Pepijn doorloop ik dit jaar het traineeprogramma bij BEECKK Ruimtemakers. Dit programma bestaat voor een deel uit modules waar ruimtelijke onderwerpen centraal staan en voor een deel uit het opdoen van werkervaring met onze collega projectleiders.

Een paar weken geleden gaven Rens, Jasper en Niek een presentatie over Projectmanagement van A tot Z en gaven ons ook een bestaande casus mee. In de periode daarna zijn wij allebei individueel met deze casus aan de slag gegaan. Het opstellen van een projectplan, het maken van een planning, doelen en resultaten formuleren en dit allemaal verwerken in een uitgebreid plan van aanpak. Dit geheel mochten we afgelopen vrijdag aan de drie heren presenteren. Hun feedback is het leerzaamste deel van deze module omdat zij hun praktijkervaring op onze theorie  loslaten.

In de casus waar Pepijn en ik mee aan de slag zijn gegaan stond nieuwbouw op een oude schoollocatie centraal. Hierin kom je meerdere uitdagingen tegen. De sloop van het schoolgebouw zelf, hoe betrek je omwonenden, welke procedures moet je volgen en hoe hou je de bestaande omgeving in stand. Genoeg uitdagingen dus.

Binnenkort staan de modules Ruimtelijke procedures en Werken in een politiek/bestuurlijke omgeving op het programma. Hiermee worden Pepijn en ik nog beter klaargestoomd voor het echte projectleiderschap.

Het andere onderdeel van het traineeprogramma, het opdoen van werkervaring, doe ik bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Samen met Hans en Rens werk ik aan een succesvolle implementatie van de R-net productformule op vier buslijnen in het verzorgingsgebied van de MRDH. Hierover volgt later meer!