11 augustus 2021

Tour du BEECKK, een triomf voor iedere deelnemer

Op zondag 8 augustus 2021 werd de eerste maar nu al legendarische Tour du BEECKK verreden. Een tocht die zijn weerga niet kent. Het begon allemaal als ludiek plan om de vakantieperiode door te komen maar de Tour is uitgegroeid tot zoveel meer dan dat.

De Tour startte in de vroege ochtend op het centraal station van Eindhoven. Om 10:30 h. verzamelde daar Etienne, Jurjen, Sonja en Freek. Dit viertal stond, afgeladen met krentenbollen, reepjes en water, te popelen om van start te gaan. Na even kort bijgepraat te hebben, we kwamen tenslotte om te fietsen, mocht het proloog van start. De route ging, natuurlijk langs ons welbekende Klokgebouw, snel de groene natuur in aan de randen van Eindhoven. Het tempo lag direct lekker hoog. De stadse omgeving werd al snel verruild voor de prachtige Brabantse uitzichten, bossen en klassieke langgevelboerderijen. Licht kachelden we door Best, Liempde, Sint-Michielsgestel en Vught om uit te komen in de Moerasdraak Den Bosch.

Onder toeziend oog van de recent gerenoveerde Bossche Draak voegde de volgende lichting enthousiastelingen zich tot de ploeg. Sjoerd, Nicole en Lotte zorgden er na een zware eerste etappe voor dat het moraal weer volledig en in ere werd hersteld. De Tour vervolgde zich in noordelijke richting, wederom snel de stad uit. De Bommelerwaard doemde op en de renners wisten al wat ze te wachten stond. Wind. Hoewel de wind zo nu en dan uit een gunstige richting kwam was het toch afzien. De kronkelende wegen zorgden voor veel diversiteit waardoor het lastig ritme pakken was. Op de dijk was het waaier rijden geblazen want de gure wind kwam recht van voor. Dit resulteerde in het zo nu en dan verbrokkelen van het peloton. Dat was telkens wel van korte duur. Even inhouden en het geheel kon weer schuil achter de dikke billen van de kopgroep de tocht vervolgen.

Tijdens de lunch in Fort Vuren werd de ploeg verblijdt met de aankomst van Mark. Hij had zichtbaar al de nodige kilometers op de mountainbike in de benen maar schuwde niet om vervolgens nog het nodige kopwerk te verrichten.

Met enige vertraging door de lunch kwam de ploeg aan in Gorinchem. Lang hadden de deelnemers moeten wachten op dit moment maar daar stonden ze dan, Maaike, Sylvia en Hans. De ploeg was compleet. Met veel wind in de rug vertrokken we uit Gorinchem. Op de grote molen volgden we het Linge-Merwede kanaal en wisten we net een paar flinke buien te ontwijken. De rijders, zelfs de wat minder ervaren, kregen de smaak al snel te pakken. Ook het doorgeven van de waarschuwingen “PAALTJE”, “TEGEN” of “ACHTER” werd snel opgepakt. De ploeg kreeg even rust en lucht bij de oversteek van de Lek met het pontje bij Ameide. Na het pontje was het weer wind tegen richting Vlist, maar de eindstreep was in zicht. Alleen het Zuid-Hollandse polderlandschap moest nog overwonnen worden. Hans zat op dit moment wat in het elastiek dus hij koos er voor rustig te pedaleren richting de finish. Als een koffiemolentje draaide de ploeg verder door de polder met uitzicht op de kerstboom van Lopik en de watertoren van Polsbroekerdam, welbekend van de IJsBrEECKKer eerder in 2021.

Vanaf Polsbroek was de spanning echt voelbaar omdat Marjan, of eigenlijk Barry, had voorzien in bewegwijzering richting de finish, de achtertuin van Marjan. Het eindschot klonk en iedereen was blij de tocht uitgereden te hebben, en dat zonder bandbreuken.

De ploeg zou niet helemaal compleet zijn zonder onze sterren Roëlle en Pepijn die vanuit Gouda een eigen tocht op de OV-fiets maakten. Langs de Hollandse IJssel fietste ze naar Haastrecht om vervolgens ook hun portie gure Zuid-Hollandse wind voor de kiezen te krijgen. Slingerend langs de Vlist, voorbij het Dove Gat en de Boezemmolen kwamen zij ook, voldaan, in de achtertuin van Marjan uit.

De vlaggenparade bij Marjan voor de deur in Vlist maakte het gevoel compleet. Ter verhoging van de feestvreugde speelde nu Marjan, de Soigneur van de ploeg, de hoofdrol. Alles was voorbereid om nu ook de inwendige mens een goede verzorging te bieden. De uitgewoonde renners werden voorzien van een heerlijke douche en een BBB’tje, een biertje, borrel en barbecue. Conclusie van dit verhaal, de Tour is zeker voor herhaling vatbaar!