3 oktober 2019

Andere tijden sport: BEECKK Petanque

Afgelopen vrijdag 27 september was het eindelijk zover: het eerste BEECKK Petanque toernooi. Sinds het familieweekend in mei is de petanque sport binnen het team gaan leven en dat kwam in de Petanquehal op sportpark Eindhoven-Noord tot een apotheose. Trainingskampen in Spanje, jeu de boules barren in Utrecht. Aan de voorbereiding kan het niet gelegen hebben, aan de sfeer overigens ook niet. ‘Aux Champs-Elysées’ en ‘La Marseillaise’ klonken door de hal, als je even je ogen dichtdeed waande je je zo in de Provence.

Maar niks bleek minder waar. Geen lavendelvelden en rustieke omgevingen, maar petanque wedstrijden op het scherpst van de snede. Vijf teams, met kenmerkende namen als Houdoe en Petanque(t), de Losse Pols en Tireurs de la Republique, speelden onderling tegen elkaar om uit te maken wie het in de grande finale tegen elkaar op mochten nemen.

Al vanaf het begin werd het duidelijk dat Rens en Marjan (Houdoe en Petanque(t)) scherp waren. Ongeslagen plaatste zij zich dan ook in de finale. De strijd om de tweede finale plek was lang spannend. In een onderlinge confrontatie mochten Jorn, Hans en Roëlle (Tireurs de la Republique) en Koen en Geert (De stalen ballen) uit maken wie de tweede finalist zou worden. Na een bloedstollende pot, waar meerdere arbitrale beslissingen ter discussie werden gesteld, gingen de Tireurs door naar de finale.

In die finale, die overigens door een recordpubliek voor de sporthal werd aanschouwd, wist Houdoe en Petanque(t) de favorietenrol waar te maken. Met ruime cijfers (10-3) wisten Rens en Marjan de eerste BEECKK Petanque wisselBEECKKer te bemachtigen en zich officieel tot petanquemeesters te kronen. Een titel die tot dan toe officieus aan nieuwelingen Pepijn en Etienne toebehoorde.

Na de prijsuitreiking trakteerden de overwinnaars nog op een petite boisson. Maar menig BEECKKer was in zijn of haar hoofd al bezig met het toernooi van 2020…