10 september 2018

Stellige meningen bij het arenadebat landelijk gebied IJsselstein

Sinds afgelopen zomer werk ik, samen met Els, aan de visie landelijk gebied IJsselstein. Het project startte voor ons afgelopen dinsdag pas echt, met het eerste arenadebat om de koers van de visie op hoofdlijnen te bepalen. Een spannend moment, want voor ons de eerste kennismaking met alle gebruikers van het landelijk gebied.

Bewoners, de raad en organisaties die actief zijn in het gebied kwamen samen om met elkaar in gesprek te gaan. Iedereen werd gevraagd een positie in te nemen bij stellingen zoals ‘wie bepaalt de toekomst van het landelijk gebied?’ en ‘welk niveau recreatie streven we na?’. Deze werkvorm stimuleerde iedereen om zijn of haar mening te onderbouwen en tegelijkertijd te luisteren naar de mening van anderen.

Het debat helpt ons om een visie op te stellen die zoveel mogelijk overeenkomt met het toekomstbeeld dat de gebruikers voor het landelijk gebied voor ogen hebben.

Bij de opening van debat vroeg de wethouder om stellige meningen. Iedereen gaf gehoor aan die uitspraak en daardoor was de zaal verdeeld bij elke stelling. Toch was er een duidelijke rode draad die door het debat liep. Dat helpt ons om een visie op te stellen die zoveel mogelijk overeenkomt met het toekomstbeeld dat de gebruikers voor het landelijk gebied hebben. Door de hoge opkomst hebben we nog beter in beeld hoeveel (verschillende) belangen er spelen in het landelijk gebied. Op 9 oktober gaan we weer met elkaar in gesprek, waarbij we meer de diepte in gaan om gezamenlijk na te denken over de uitgangspunten van de visie.