27 september 2021

BEECKK Meet-up: Datagedreven werken

Lang hebben we hiernaar uitgekeken: de mogelijkheid om weer een échte fysieke bijeenkomst te organiseren. Het was inmiddels alweer lang geleden dat we opdrachtgevers of collega’s uit het veld konden uitnodigen om aan te sluiten bij een vrijdagmiddaglunch. We vonden het tijd om daar wat aan te doen en na kort beraad ontstond het idee voor de BEECKK Meet-Up.

Op donderdag 23 september vond de eerste BEECK Meet-Up plaats, bij ons op kantoor in het Klokgebouw in Eindhoven. Het onderwerp dat op de agenda stond: Datagedreven werken. Het gebruiken en toepassen van data is een onderwerp waar we veel mee kunnen, en graag meer mee willen, in ons werk. Zo liggen er kansen voor het monitoren van de woningbouwversnelling of om vraagstukken over gebiedsontwikkeling, leefbaarheid en mobiliteit te ondersteunen met feitelijke informatie. Kortom, voldoende stof om eens met elkaar over in gesprek te gaan. Dit hebben we gedaan met een leuke groep van 15 deelnemers die bestond uit projectleiders, data-analisten, planologen en juristen.

Het was leuk om te merken dat de vraag over datagedreven werken zo leeft. We willen allemaal ‘iets’ met data, maar weten soms ook niet goed hoe we data op een slimme manier kunnen inzetten. We nodigden dan ook ‘data-experts’ Jeroen Weekers, team-coördinator van het Rural Data Center, en Bart Rossieau en Mignon Wuestman, beide werkzaam bij Shinto-Labs, uit om ons te vertellen hoe zij dit doen in hun werk voor gemeentelijke organisaties. Waar Jeroen ons meenam in het ontstaan van het Rural Data Center en uitlegde hoe deze organisatorisch tot stand is gekomen, nam Mignon ons mee in de design sprint: de methode die Shinto Labs gebruikt om datagedreven oplossingen te vinden voor maatschappelijke vraagstukken.

Het was een geslaagde middag, die eindigde in een gezellige borrel in de avond. Mocht je geïnteresseerd zijn in een volgende BEECKK Meet-Up, houd dan onze website en LinkedIn pagina in de gaten. De volgende Meet-Up staat gepland op donderdag 25 november op ons kantoor in Rotterdam! Hopelijk zien we je dan!