14 juni 2017

BEECKK ziet ruimte in Gelderland

Woensdag 7 juni jl. bezochten wij het congres Gelderland ziet Ruimte van de provincie Gelderland. Een divers gezelschap vernieuwers, dichters, zieners, makers en denkers én een vol gevuld programma met inspirerende projecten en sprekers. Onder meer opende Jan Terlouw met zijn verhaal over het belang van vertrouwen en samenwerking.

Een aantal door ons bezochte sessies:

Nabuurschap en innovatie
Een sessie over de innovatie in de Achterhoek, waarbij ondernemers samen met de Hogeschool Arnhem-Nijmegen een combinatie weten te maken tussen studenten, bedrijven en daadwerkelijke innovatie. Het vinden van goed technisch onderlegd personeel is voor alle regio’s van belang. In de Achterhoek pakken ze dit op door goede samenwerking, een soort nabuurschap, zeg maar.

Samen zelf bouwen
Een presentatie van een drietal CPO-voorbeelden. In de kleine kern Halle-Heide zorgen inwoners, gemeente en bedrijven ervoor dat een leegkomende school met emotionele waarde een dorpshuisfunctie krijgt, in combinatie met huisvesting van allerlei andere functies. Verder een initiatief in Rotterdam waarbij scholen aan groepen particulieren worden verkocht, zodat iedereen individueel zijn of haar thuis kan maken door gezamenlijk een verbouwproject op te pakken. En tot slot een school in Nijmegen die door lang aanhouden, doorzettingsvermogen en creativiteit door ouderen of ouderen in spe wordt omgebouwd tot een diversiteit aan woningen. Mooie voorbeelden van hoe het kan en wat hierbij succesfactoren en aandachtspunten zijn.

Achterhoek een veilige haven voor Randstadbewoners?
Het verslag van het ontwikkelproces van Solarpark De Kwekerij in Hengelo. Een bevlogen samenwerking van nieuwerwetse investeerder, gemeente en groenontwikkelaars. Samen ontwikkelen zij een nieuwe betekenis voor een stadspark. Na afloop van de presentatie ontstond een breder gesprek over het op een nieuwe manier verbinden van de Achterhoek en de Randstad. Hoe kan leegte op het platteland ruimte bieden aan nieuwe (deeltijd)bewoners uit de Randstad? Ik zie belangstelling van Randstadters voor de ruimte die een MINDER VOL gebied als de Achterhoek biedt. Volgens ons interessant om te denken in nieuwe combinaties.

Zo bood het congres ruimte voor het delen van nieuwe ideeën voor Nederland. Mooi om te zien dat er zoveel voorbeelden van verbinding en innovatie bij elkaar gebracht worden in een middag.