Groene metropoolregio Arnhem-Nijmegen

Regionale stadrandhubs voor Arnhem, een groeiende stad

Aanleiding

Arnhem groeit hard. In woningaantallen, inwoners, werkgevers, studenten, forenzen, op recreatief gebied en ga zo maar door. Het gevolg is dat de snelwegen, uitvalswegen en de binnenring van Arnhem vastlopen. Om dat te voorkomen denkt de Groene Metropoolregio in regionaal verband, samen met de gemeente Arnhem en provincie Gelderland, na over de ontwikkeling van drie verschillende regionale stadrandhubs.

Mobiliteitshubs zijn in Nederland een nieuwe fase ingegaan vanwege de steeds grotere druk op de duurzame mobiliteit, de noodzaak het stedelijke wegennet te ontlasten en de behoefte aan een gezonde en veilige leefomgeving in de stad.

Belang

Arnhem is door haar ligging aan de A12, A50, A325 en A348 een knooppunt van verkeer en vervoer en daarom zeer interessant voor de realisatie van stadsrandhubs. Om die reden worden diverse mogelijke locaties nader onderzocht en uitgewerkt. De stadrandhubs zorgen ervoor dat Arnhem in de toekomst goed bereikbaar blijft.

Centrale vraag

Wat is de potentie van de stadrandhubs in bereikbaarheid, grootte en ontwerp op de locaties Gelredome, Industriepark Kleefse Waard en Arnhem-Noord binnen het toekomstige mobiliteitsnetwerk van Arnhem?

Hoe maakte onze aanpak verschil?

Samen met MLG Gebiedsontwikkeling werken wij aan een advies voor de stadrandhubs door de potentie van drie verschillende locaties in beeld te brengen. Hierbij zetten we in op een goede afstemming met de Groene Metropoolregio, de gemeente Arnhem, de provincie Gelderland en andere belanghebbenden. Onze lokale kennis, pragmatische aanpak én 3D-visualisaties zijn doorslaggevend voor het succes van de opdracht.