27 november 2020

Het succes van de SPOC

In oktober hebben we de SPOC (Small Private Online Course) geopend, een 3-weekse online training over het Omgevingsplan. In het online klaslokaal staat kennisdelen centraal. In 3 weken leerden alle deelnemers over de basis van het Omgevingsplan, werden twee cases behandeld, en werkten ze aan de opzet voor implementatie in hun eigen organisatie.

Waarom een SPOC?

Het online platform biedt goede mogelijkheden om met elkaar in discussie te gaan en vragen te stellen. De SPOC werkt als een soort sociale media. Je kunt inloggen wanneer je wilt maar je zit wel in een veilige omgeving. Andere deelnemers delen hun eigen ervaringen en vragen, de kennis gaat daarom verder dan de ‘showcases’ van de VNG. Met weinig tijd heb je toegang tot veel contacten en kennis. Een SPOC is daarom aantrekkelijk en laagdrempelig.

Wat vonden de deelnemers?

De SPOC werd gezien als een fijne omgeving om kennis te delen. De deelnemers gaven aan dat zij ook in hun eigen regio, met regionale partners, graag een keer aan een SPOC zouden willen werken. Het zou dan gekoppeld kunnen worden aan lopende acties voor implementatie. Een voordeel hierbij is dat de SPOC altijd maatwerk is. Wil je meer of juist minder kennis zenden? Wil je discussies over artikelen, filmpjes of tekst? Of wil je deelnemers zelf kennis laten aanleveren? De mogelijkheden hierin zijn (bijna) eindeloos.

Gewoon doen

De SPOC is één van de instrumenten die we inzetten om samen aan de slag te gaan met de Omgevingswet. Wij helpen overheden bij de implementatie hiervan. Onze ervaring leert ons dat gemeenten behoefte hebben aan structuur, hulp bij de eerste stappen en kennis. Maar, de Omgevingswet is ook een kwestie van gewoon doen. Wij bieden hierin vernieuwende manieren en methoden om deze opgave aan te pakken, zowel op participatie als project- en procesbegeleiding. Onze kracht zit in onze brede kennis over de Omgevingswet. Die kennis combineren we met ervaring binnen gemeenten en een integrale benadering met actuele thema’s zoals de energietransitie en de transitie van het landelijk gebied.