2 maart 2022

Mijlpaal voor ‘zakmes’ scouting Rooi

Goed nieuws
Een tijdje geleden vertelden we in dit artikel al over onze opdracht bij de gemeente Meierijstad, waar we ons als projectleider voor en met de Scouting Rooi mogen inzetten voor een nieuw clubgebouw. Het huidige pand van de Scouting in Sint-Oedenrode is namelijk sterk verouderd en aan vervanging toe. Of we ook echt tot realisatie over konden gaan, lag mede in de handen van de gemeenteraad van Meierijstad. 17 februari jongstleden beraadde zij zich over het beschikbaar stellen van het uitvoeringskrediet. Gelukkig kregen we goed nieuws! De raad stemde in met het voorstel.

Traject met maatschappelijke meerwaarde
Het leuke aan dit traject als je het aan ons vraagt? Allereerst de maatschappelijke meerwaarde en de toewijding van de vrijwilligers van Scouting Rooi. Deze scoutingvereniging bestaat al 75 jaar en biedt op dit moment aan 140 leden binnen de Rooise gemeenschap van jong tot oud vrijetijdsbeleving. Het mooie is dat achter deze vrijetijdsbesteding ook echt een visie zit. In het scoutingprogramma wordt in actief samenspel met leeftijdsgenoten, geïnspireerd op het buitenleven, een bijdrage geleverd aan de vorming van de persoonlijkheid. Hierdoor leren scouts met respect voor zichzelf en hun omgeving de eigen grenzen te verkennen en verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen.

Daarnaast halen wij veel energie uit het creëren van het goede gesprek tussen alle betrokken partijen, zoals de scouting, de architect, de installateur, de constructeur en betrokken omwonenden. Zo hebben we onlangs een omgevingsdialoog georganiseerd waarin we de visie van de omgeving hebben opgehaald. Deze aandacht voor omwonenden, waarvan de meesten daar al lang wonen en daardoor een sterke band hebben met de scouting en het gebied, is voor ons als projectleiders een wezenlijk onderdeel om het traject te laten slagen. Uiteindelijk gaan we voor een kwaliteitsslag van het gebied, ten gunste van de scouting én omgeving.

Leon Hoegee, bouwkundig projectleider binnen de gemeente Meierijstad: “Doordat zoveel verschillende invalshoeken, gedachtegangen en belangen bij elkaar komen en elkaar weten te raken, ben ik ervan overtuigd dat we tot een mooi gezamenlijk resultaat zullen komen”.

Verfrissend ontwerp
Een ontwerp creëren voor Scouting Rooi is geen gemakkelijke opgave. Een scoutinggebouw dient namelijk als zakmes van de vereniging. Het gebouw moet beschikken over de juiste tools om in elke omstandigheid en bij elke activiteit de scoutinggroep maximaal van dienst te zijn. Ook niet gek dat een tijdje geleden architect Björn Schoeberichts van Huizenhoog Architecten uit Schijndel zweterige handjes had toen hij het schetsontwerp presenteerde aan de beoordelingscommissie die hem met serieuze blik aankeek. Echter door het enorme enthousiasme en een goed uitgewerkte visie op het verfrissende ontwerp wist Huizenhoog onze harten te veroveren. Inmiddels ligt er een voorlopig ontwerp waar we veel positieve geluiden over horen.

Informele en gezellige bijeenkomsten
Bij BEECKK is werkplezier een belangrijk onderdeel van ons werk. Deze visie wordt gelukkig ook breed gedragen binnen de projectgroep. De nodige ontwerpsessies om tot het huidige voorlopig ontwerp te komen waren daarom niet alleen constructief, maar ook enorm gezellig.

Ruud van den Oever, vrijwilliger Scouting Rooi: “De ontwerpsessies zijn erg informeel en gezellig, maar er wordt ook hard gewerkt. Iedereen levert vanuit zijn expertise de benodigde bijdrage, en zo komen we verder om de mooiste en functioneelste blokhut voor onze vereniging te maken. Erg leuk en leerzaam om aan mee te mogen werken en dit voor scouting Rooi te mogen doen.”

En nu?
Het meest spannende gaat eigenlijk nog gebeuren, namelijk het bouwen zelf! Om daartoe te komen, staat er nog het nodige op de planning. Maar met de voortzetting van de goede harmonie, wordt ook dit vast een succes.