23 maart 2019

Wat doet een Ruimtemaker eigenlijk?

Deze week was het dan zover! Een dagje meelopen met een Ruimtemaker, om eens goed te achterhalen “wat we nu precies doen bij BEECKK”.

Want, net gestart als Organisatiemaker (en aangenomen om structuur te brengen, de basis op orde te krijgen en mee te helpen met het uitbouwen van de organisatie), wil je natuurlijk precies weten wat je collega’s Ruimtemakers buiten de deur doen!

Projectontwikkeling, woningbouw, bestemmingsplannen, asbestdaken en de Omgevingswet, daar had ik in mijn vorige job wel van alles over meegekregen. Maar hoe de praktijk echt is in de wereld van een ruimtelijk ontwikkelaar, dat niet.

Dinsdag draaide ik mee in het Planteam-overleg van woningbouwproject De Elementen in gemeente Nissewaard. Een groot project, waar al ruim 10 jaar veel positieve energie in zit om zo’n 3.000 woningen te realiseren. Wat daar allemaal bij komt kijken, en welke partijen daar aan werken, kreeg ik op een presenteerblaadje voorgeschoteld. Mijn collega Jorn is voorzitter van het projectteam De Elementen en wordt binnen dit team bijgestaan door o.a. een civiel-technische specialist, een stedenbouwkundige en een financieel deskundige. Verder maken de ontwikkelaars Stevast, Ballast en Dura Vermeer onderdeel uit van het planteam, en niet te vergeten de makelaars die de huizen op de markt brengen.

Van Woonbeurs tot omleggen van een gemaal; van groutanker tot verplaatsing van een partyboot: ik ben er een stuk wijzer van geworden!

De week ervoor was ik bij de gemeente Uden op bezoek, waar drie van mijn collega’s allerhande projecten voor de gemeente draaien. Varierend van brandweerkazerne tot groot woningbouwproject in Park Maashorst, kwamen ook hier allerlei interessante zaken voorbij. De meest onverwachte voor mij toch wel: er is een dassenfamilie (beschermde diersoort) ontdekt op een stuk land waar ook tientallen huizen moeten worden gebouwd. In een spoedvergadering werd besproken welke scenario’s er zijn om de das op een goede manier te behandelen, en toch de woningbouw door te kunnen laten gaan. Conclusie: ook het leven van een Ruimtemaker is iedere dag anders!