Gemeente Nissewaard

Woningbouwproject De Elementen

Aanleiding

De toenmalige gemeente Spijkenisse heeft in 2005 het Masterplan Dijkzone vastgesteld. In dit Masterplan is de ontwikkeling vastgelegd van drie deelgebieden: Het Land, De Dijk en De Haven. De gemeente was in 2016 opzoek naar een partij die het woningbouwproject die de realisatie en benodigde onderzoeken en procedures aanjaagde.

Belang

De drie deelgebieden vormen samen de wijk De Elementen. In totaal moeten er ongeveer 3.000 woningen komen. Het wordt een divers woonprogramma met grondgebonden woningen, appartementencomplexen en woontorens. De Elementen wordt een schitterend gebied met woontorens die uitkijken op de Oude Maas. Daarnaast komt er een jachthaven met woningen die qua uitstraling refereren aan oude pakhuizen en appartementen met een stoer industrieel karakter. Deelgebied Het Land staat symbool voor een lommerrijke woonwijk met echte lanen met een jaren ‘30 uitstraling. Zo biedt de wijk een divers aanbod voor een diverse vraag naar woningen. Het project ligt direct tegen het centrum van Spijkenisse aan en vormt een wijk waar de inwoners van de stad trots op kunnen zijn.

Centrale vraag

Wat is nodig om alle deelgebieden van De Elementen succesvol te ontwikkelen?

Hoe maakte onze aanpak verschil?

Wij maken deel uit van het projectteam van de gemeente. Zo adviseren we het college en betrekken we de externe partijen in het project. We sturen het projectteam aan dat bestaat uit circa 10 personen. Onderscheidend is de samenwerking met de VOF Dijkzonde, waarin de drie grootste ontwikkelende partijen zijn verenigd. Hiermee zijn er meerdere gesprekspartners wat de ontwikkeling complexer kan maken. Wij zorgen ervoor dat deze VOF, andere ontwikkelaars, de gemeente en de bewoners in het proces van de ontwikkelingen worden betrokken. Hierbij zijn we transparant en zorgen we voor een prettige leefbare buurt.

Wat vindt de opdrachtgever?

De gemeente Nissewaard is erg tevreden over de aanpak van BEECKK en ziet ons graag bijdragen aan de ontwikkelingen in De Elementen. Ook hebben wij vanuit BEECKK een gebiedsportret met droneopnames van het projectgebied gemaakt, waarin de voortgang van de werkzaamheden goed te zien is.